Takbox – köp rätt och packa rätt

Under vinterhalvåret i Sverige är ett populärt familjeresemål någon av de skidorter som finns i den norra delen av vårt land. Med två vuxna och ett eller flera barn i bilen blir det lätt fullt, och förutom skidor och pjäxor är det sannolikt mycket annan packning som ska med. En takbox är då ett praktiskt sätt att avlasta bilens bagageutrymme. Det gäller dock att både köpa rätt takbox och att lasta den rätt för att det ska vara säkert att köra med den på vägarna.

En av de första sakerna man bör se över är lasthållarna på sin bil, om det finns några. De originalmonterade lasthållarna är ofta inte att rekommendera. Det beror på att de i många fall inte är klassade för att klara av den belastning som uppstår vid körning i högre hastigheter. Vad gäller själva takboxen är det enklaste ur säkerhetssynpunkt att köpa en ny, eftersom du då vet att den är hel och funktionell. Om du vill köpa begagnat bör du tänka på att takboxen bör vara gjord av UV-beständig ABS-plast eller glasfiber. Då kommer takboxen att hålla länge, och det är inga problem att köpa begagnat. Billigare takboxar av plast spricker däremot lätt när det är kallt, vilket gör att de inte har lika lång livstid.

När man väl har sin takbox monterad på bilen och är redo att börja packa måste man vara noga med att packa rätt. En fullastad takbox påverkar bilens köregenskaper mycket mer än en fullastad bagagelucka, eftersom den ger bilen en hög tyngdpunkt, vilket gör den vinglig. Hälften av alla dödsolyckor som sker vintertid börjar med att bilen sladdar, så det är oerhört viktigt att vikten ligger rätt i takboxen. I instruktionsboken till bilen finns maxlasten som får finnas på bilens tak, vilket oftast är 100 kilo. Det bästa är dock att hålla sig under maxlasten. Försök om möjligt att lasta de lätta sakerna av packningen i takboxen. Det är mycket viktigt att ingen last ligger löst; se därför till att packa takboxen tätt, eller surra fast lasten vid behov.

Även efter att takboxen packats korrekt måste man dock ha den extra lasten i åtanke när man kör – ligg lite under hastighetsbegränsningarna och gör inga vilda omkörningar, så kommer hela familjen fram välbehållen till skidsemestern!

 

Taggar: , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2022 Auto-active – Vad din bil behöver

 
 
splendid