Köpa begagnade däck

Vintern kommer som bekant varje år till Sverige, och varje år betyder det för miljontals bilförare i Sverige att de måste byta ut sommardäcken mot vinterdäck. Att hålla en bil med två uppsättningar däck kan bli en kostsam affär, eftersom nya däck kan kosta många tusenlappar. Ett bra sätt att spara pengar (och miljön) är att köpa begagnade bildäck.tire-195965_640

Det är dock många som avråder från att köpa begagnade bildäck. Det beror på att det kan vara rentav farligt att köpa begagnade däck om man inte är säker på att man vet vad man gör. Alla bilägare är med all sannolikhet medvetna om det lagliga mönsterdjupet för däck i allmänhet och vinterdäck i synnerhet, men även däck med lagligt mönsterdjup kan innebära en säkerhetsrisk. Problemet gäller framförallt dubbdäck, eftersom dubbarna slits ned relativt fort. Ett test som tidningen Motormännen genomförde, med en uppsättning av åtta år gamla dubbdäck, visade att bromssträckan blev 22 meter längre när de körde i en hastighet av 60 kilometer i timmen, jämfört med nya däck. Förutom mönsterdjupet och dubbarnas kvalitet påverkar även gummits kondition hur kort bromssträckan blir.

Du bör med andra ord inte köpa begagnade bildäck om du inte är mycket duktig på att bedöma däckens slitage och deras kondition. Skillnaden mellan nya och gamla däck var dock mindre för dubbfria vinterdäck, så om man ändå vill köpa begagnat, bör man satsa på dessa snarare än dubbdäck. Man bör också tänka på att kontrollera däckens fyrsiffriga kod, som avslöjar vilken vecka och vilket år som de tillverkades. Det säger inget om hur slitet däcket är, men i alla fall hur gammalt det är. Självklart måste du också kontrollera mönsterdjupet, som inte bör vara grundare än mellan 4 och 5 millimeter, trots att den lagliga gränsen är 3 millimeter. Det kan jämföras med att ett däck när det är nytt har 9 millimeters mönsterdjup. Om du trots allt vill köpa begagnade dubbdäck måste du också kontrollera dubbarnas kvalitet. Om du ser att många dubbar har fallit bort eller är nedslitna bör du försöka hitta andra däck. För att göra sökandet efter bra begagnade däck enklare kan man söka på Allaannonser.nu, istället för att göra en mängd sökningar på olika annonssidor.

 

Taggar: , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2022 Auto-active – Vad din bil behöver

 
 
splendid