Diesel eller bensin

Det är den eviga frågan för bilister och köpare av nya fordon: vilket är egentligen bäst, diesel eller bensin? Svaret på frågan är inte entydigt och beror på vilka faktorer som du värderar högst. Dessutom varierar tillgången och priset på båda drivmedlen och därför kan det som är billigast nu vara dyrast om ett år och vice versa. Det finns dock några konstanter som du bör vara medveten om innan du bestämmer dig.

 

Om du är i färd med att köpa ett nytt fordon vet du säkert redan vilka drivmedel som finns tillgängliga. De vanligaste bränslena i Sverige i dag är bensin, diesel och etanol. Etanol har visserligen stärkt sin position under de senaste åren, men det är fortfarande förhållandevis få bilar som använder det som sitt primära drivmedel. Därför drivs de flesta bilarna på marknaden i dag – både nya och begagnade – antingen med bensin eller diesel.

 

När man tar sig en närmare titt kan man se att diesel har flyttat fram sina positioner rejält under de senaste åren. Kampen mellan de båda bränslena går tillbaka ända till 1800-talet, men det är först de sista åren som det har blivit riktigt jämnt. Mellan 2007 och 2012 ökade andelen nyköpta dieselbilar från 35 % till nästan 67 % av den totala bilförsäljningen. Diesel har alltså gått framåt starkt, men sett till den totala mängden bilar är bensin fortfarande det vanligaste bränslet.

 

Det är svårt att säga vilket alternativ som är billigast eftersom det beror helt på hur du använder din bil. För tillfället är dieseln och bensinen i princip jämlika prismässigt, men andra faktorer – som bränsleåtgången – varierar. Det beror förstås också på storleken på bilen och motorn, men generellt tenderar dieselbilar att vara något mindre törstiga. Å andra sidan tillkommer det också en dieselskatt som kan lägga på ett antal kronor.hämta

 

För den som kör regelbundet kan bränslekostnaden var en stor och viktig post i budgeten. Det kostar att köra bil, men många har inte möjlighet till något alternativ för att ta sig till jobb eller få ihop livspusslet. Därför kan det vara en lättnad att veta att det finns sätt få ut maximalt av de värdefulla dropparna. Ett vanligt och prisvärt sätt är att använda så kallade trimboxar. De fungerar genom att optimera motorn och får på så sätt ut mer av det tillgängliga bränslet. Därför sjunker det totala priset och bränsleförbrukningen minskas väsentligt. Trimboxen kallas ofta för dieseltrimning men fungerar både till diesel- och bensinbilar.

 

Taggar: , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2022 Auto-active – Vad din bil behöver

 
 
splendid