Att tänka på vid köp av bilbarnstol

Att bilbarnstolen ska ha högsta säkerhet är ingen kontroversiell fråga. Barnens väl och ve är för många extremt högt prioriterat, och tanken på en säkerhetsbrist i trafiken får nog de flesta föräldrar att rysa. Ändå är bilbarnstolar generellt sett av varierande kvalitet. Det krävs att du kontrollerar noga att den möter alla krav för att du ska vara helt säker på att ditt barn är skyddat i bilen. Dessutom finns det andra kriterier som bekvämlighet och passform som också gör att det lönar sig att satsa på en bilbarnstol av hög kvalitet.

 

Syftet med en bilbarnstol är att se till att barnen får samma skydd i trafiken som vuxna. De säkerhetsanordningar som finns på plats från början i en standardbil är nämligen tillverkade för en vuxen kropp. Därför krävs det en stol för att barnet ska komma upp i rätt höjd så att säkerhetsbältet fungerar på önskat sätt. Upp till fem års ålder bör barn sitta i en stol som är vänd med ryggen mot mötande trafik. Det är en anvisning som har tagits fram utifrån barnets anatomi. Därefter kan barnet sitta framåtvänd, men det är först i tioårsåldern som det går lika bra att sitta utan bilbarnstol ur säkerhetssynpunkt. Experter har poängterat att det inte är någon bra idé att byta riktning på stolen för tidigt. Då blir säkerheten sämre och om barnet är litet är han eller hon inte lika kapabel att klara av en hård smäll eller krock.

 

När du väljer bilbarnstol bör du i första hand välja efter barnets storlek. Längden och vikten avgör hur stol du ska ha för maximal säkerhet, och det står angivet i stolens instruktionsbok vad den har för maxvikt. Om du fortsätter att använda stolen även efter att barnet har vuxit ur den löper du risken att barnet inte är helt skyddat i trafiken.

 

En annan faktor att ta hänsyn till när du väljer bilbarnstol är certifieringen. Bilbarnstolar genomgår nämligen säkerhetstester och en godkänd stol är märkt med E. De som har utsatts för – och klarat – särskilt rigorösa prövningar har också märkningen Plustestade. Glöm inte heller att kolla att stolen passar din bil. Det kan tyckas självklart att den får plats, men den måste sitta på ett korrekt sätt för att det inte ska bli några säkerhetsbrister. Om du ska köpa begagnat bör du se till att de åtminstone är mindre än fem år gamla för att minimera risken för slitna stolar.

 

4679

 

Taggar: , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2022 Auto-active – Vad din bil behöver

 
 
splendid